Det cypriotiska köket

Det cypriotiska köket

En stor del av nöjet med att åka på semester är ju förstås att äta ute. Att få äta mat som någon annan har lagat och slippa diska efteråt är skönt för de flesta. Dessutom ger det ju en möjlighet att få prova på det lokala köket på det resmål du besöker.

Det cypriotiska köket är ett spännande kön med influenser från många andra kök från såväl Europa som Asien och Afrika. Generellt sett så är det mycket medelhavsmat som man hittar när man äter ute på Cypern. Men de finns också några lokala specialiteter som förstås är ett måste att prova ifall man vill testa den cypriotiska matkulturen. Halloumi är landets stolthet. Den tillverkas av fårmjölk och grillas eller steks för att sedan serveras som förrätt eller som lunch på en smörgås. Meze kan man också säga är en signatur för det cypriotiska köket. Det är olika smårätter som ofta innehåller sallader, kött och olika röror. Köttbullarna Keftedes, lammgrytan Kleftiko, Tzatzikiröra, Tahini, Moussaka (den grekiska varianten av lasagne), Hommus, nötgrytan Stifado, korven Sheftalia och Souvlaki är traditionella rätter du ofta hittar på de cypriotiska restaurangerna. Med tanke på Cyperns läge intill Medelhavet förekommer förstås också fisk ofta på menyerna. Testa gärna Svärdfisk eller Kalamari (Bläckfisk). Till efterrätt äts ofta baklava som är en speciell sorts bakelser av filodeg alternativt bara yoghurt med honung som är jättegott efter en smakrik middag.

Till maten dricks gärna det lokalproducerade vinet eller det lokalproducerade ölet. Ouzo är starksprit smaksatt med anis som ofta dricks som en fördrink innan maten. Zivania är en annan inhemsk stark dryck som är ett måste att prova på under matresan. Det grekiska kaffet är också något du måste smaka på. Det är riktigt starkt och dricks svart i små, små koppar med ett glas vatten till.

Viktigt att tänka på när du äter ute på Cypern är att det sällan finns samma möjligheter till att beställa specialkost som i Sverige. Glutenfria och laktosfria alternativ är sällan några alternativ förutom på de stora turistdestinationerna. Däremot är ofta medelhavsmaten naturligt fri från såväl gluten som laktos. I de större mataffärerna kan du ofta hitta soja-, havre- och mandelmjölkprodukter. Det är inte vanligt med turistdiarré efter att man ätit ute i Cypern. Kranvattnet går visserligen att dricka, men det rekommenderas inte för annat än matlagning och tandborstning. I övrigt är det kranvatten som gäller. Bordsbeställning är inget måste, men om ni är ett större sällskap kan det vara bra att boka bord för att vara på den säkra sidan. Dricks är inte ett absolut måste, men det är välkommet när man äter ute och då bör man lämna mellan 5 och 10 procent av notan ifall man är nöjd med servicen på restaurangen.