Se och göra på Cypern

Se och göra på Cypern

Cypern är en mångfacetterad ö. Det är få platser där man både kan njuta av varma stränder och snöklädda berg samtidigt. Cypern är också en av Europas mest solsäkra destinationer och deras stränder blir om och om igen valda till Europas bästa.

För en aktiva

Du som gillar att aktivera dig har gjort ett bra val om du har bokat en resa till Cypern. Det finns gott om vandringsleder och golfbanor på ön. Det är också populärt att cykla runt på ön och njuta av den vackra naturen och besöka de spännande sevärdheterna som Cypern har att erbjuda. Mellan januari och mars kan du åka skidor på Mount Olympis i Troodosbergen. Vattenskidåkning, snorkling och dykning är populära aktiviteter, liksom att åka jetski, vattenskidor eller att windsurfa. För dig som inte kan få nog av vatten finns också vattenparken Waterworld, Europas största temapark som ligger strax utanför Ayia Napa. Temat är grekisk mytologi, så där kan du exempelvis finna Aelos virvelpool, Poseidons vågpool och Apollos rutschkana. I Afrodites bad finns mjuka vattenfall och fontäner, allt omgivet med mysiga viloplatser. Golf är också en populär sport och det finns flera 18-hålsbanor på Cypern. Missa inte Minthis Hills som är designad av Donald Steel. I Protaras finns akvariet Ocean Aquarium Park med över 1000 olika arter och en stor utomhusdel där bland annat ankor och sköldpaddor finns.

För den partysugna

Du som föredrar nöjesliv, nattliv, shopping och krogbesök bör hålla dig till de södra delarna av ön. Där ligger turiststråken nära och dit lockas årligen massor av unga besökare. Ayia Napa är den mest populära turistdestinationen, men trots sin exploatering har turistorten faktiskt lyckats bevara en hel del av den gamla ursprungliga karaktären. Från början var Ayia Napa nämligen ett fiskeläger och det finns kvar än idag, väl värt ett besök. Samtidigt är Ayia Napa en av Europas största partystäder med krogar och nattklubbar i varje hörn och tusentals människor i alla åldrar som roar sig överallt.

För dig som gillar historia

För dig som vill uppleva historiens vingslag och som är intresserad av kultur finns det mycket att uppleva på Cypern. Huvudstaden Nicosias äldre kvarter är ett måste att besöka. Där finns flera gamla kyrkor och katedraler, liksom det Bysantiska museet och det arkeologiska museet. Det är förstås också ett måste att besöka den turkcypriotiska delen av ön för att se kontrasten mellan den slitna, på vissa ställen fallfärdiga delen av ön och den moderna delen med turiststråken och motorvägarna. Ett besök i några bergsbyar rekommenderas också. Passa då gärna på att se det vackra Kýkkoklostret. I hamnstaden Kyrenia på nordkusten finns en mäktig borg med ett museum i. Där visas ett av världens äldsta bevarade skepp, ett grekiskt handelsfartyg som sjönk för 2300 år sedan. I Paphos finns makalösa mosaiker, spännande gravkammare, ett tempel som är tillägnat Afrodite och strax utanför staden finns en romersk teater.

För dig som gillar mat

Den cypriotiska matkulturen är lika mångskiftande som landet i sig, och det finns influenser från såväl europeiska som asiatiska och afrikanska kök. Man äter gärna smårätter, meze, olika slags får- eller getkött med hommus, tzatsiki, sagnaki och grekisk sallad. Grillad halloumi, ugnsbakad paprika och baklava är andra cypriotiska specialiteter. Cypern har väldigt goda inkokta frukter som säljs uppe i bergen vid Kýkkoklostret, en riktig delikatess. Att besöka någon eller några av öns vingårdar är också ett måste, liksom att smaka Cyperns berömda vin, det söta Commandoria som har tillverkats ända sedan 1200-talet och kanske ändå längre än så. Ta gärna en dagsutflykt för att uppleva ännu mer av ön och dess omnejd. Besök exempelvis Cape Greco som ligger på öns sydöstra udde, mittemellan Ayia Napa och Fig Tree Bay. Där kan du njuta av fantastiska vyer med dramatiska klippor, grottor och djupa laguner med gnistrande klarblått vatten. Det är också ett naturreservat med många olika växt- och djurarter. Ett eldorado för fågelskådare.