Bra att veta

Bra att veta

Cypern är ett land som har en lång tradition av turistnäring, så de har långvarig vana av att hantera internationella turister och olika frågor som kan komma upp. Prata gärna med personalen på ditt hotell ifall du undrar något, de har koll på det mesta. Här tar vi upp lite saker som kan vara bra att veta redan innan din resa till Cypern.

Cypern har två officiella språk, nämligen turkiska och grekiska. Men de flesta som jobbar inom turistnäringen pratar också engelska likväl som att de kan en hel del ord på exempelvis tyska, franska, spanska och svenska. Det finns omkring en halv miljon invånare på Cypern, varav cirka 200 000 bor i huvudstaden Nicosia, ungefär 160 000 i Limassol och omkring 75 000 i Larnaka. I Ayia Napa finns endast ungefär 3000 invånare som är permanent bosatta.

De elkontakter som vi har i Sverige kan inte användas i Cypern utan adapter. Kontakterna där har tre hål och adapter måste köpas i affärer eller hyras på hotellet. Det är vanligt att hotell, caféer och flygplatser har tillgång till internet. Men det finns också särskilda internetcaféer utspridda över hela ön. När det gäller mobiltelefoni är det bäst att du kollar med din operatör innan du åker hemifrån för att ta reda på vad som gäller. Annars kan du alltid köpa lokalt kontantkort i kiosker eller butiker. Euro är den valuta som gäller i Cypern. Tidsskillnaden är svensk tid plus en timme. Cypern har landskoden +357.

Bankomater finns i alla städer, större samhällen och semesterorter. De kallas ofta för ATM-maskiner. Glöm inte att kolla med din bank hemma innan resan ifall de tar ut avgifter för uttag eller om det finns några restriktioner för uttag. De flesta butiker, restauranger och caféer i städerna och på turistorterna tar emot kreditkort, men det gör sällan de mindre butikerna och restaurangerna ute på landsbygden. Dricks är frivilligt att ge, men det är alltid välkommet. Det är vanligt att ge mellan 5 och 10 procent i dricks ifall man är nöjd med servicen.

Om du blir akut sjuk är det 112 du ringer för att få dit en ambulans. Vård på akutmottagning är gratis om du söker vård på ett statligt sjukhus. Medicin kan inhandlas på apotek som finns lite varstans i städerna och på turistorterna försedda med gröna kors. Europeiskt sjukförsäkringskort kan vara bra att fixa redan hemifrån. Du behöver inga vaccinationer för att resa till Cypern. Det är ovanligt med glutenintolerans bland cyprioter. Laktosintolerans är något vanligare, men inte något som är särskilt vanligt förekommande. I de större mataffärerna finns glutenfria produkter likväl som soja-, ris- och havrebaserade produkter. I turiststråken är de dock mer vana att hantera olika allergier och andra kostvanor, så där brukar det gå att hitta alternativ. Det går att dricka kranvattnet på Cypern, men det är få som faktiskt gör det. De flesta köper dricksvatten på flaska från mataffärer och använder kranvattnet bara till matlagning och att borsta tänderna i.

Cypern har ett subtropiskt torrt medelhavsklimat med långa, heta, torra somrar och korta, milda, regniga vintrar. Den årliga genomsnittliga havstemperaturen är 22 grader, med som högst 28 grader i augusti och som lägst 17 grader i februari och i mars. Under vissa tidsperioder förekommer maneter och sjöborrar i Cypern.