10 måsten på Cypern

10 måsten på Cypern

Planerar du att besöka Cypern så har vi tagit ut 10 måsten att bocka av under din resa. Hur många klarar du?

  1. Testa det cypriotiska vinet Commandaria som tros vara världens äldsta vin. Ända sedan 1200-talet och kanske längre tillbaka än så har det producerats på Cypern och än idag tillverkas det söta, goda vinet. Det sägs att Kung Richard Lejonhjärta av England tog med sig det cypriotiska vinet Commandaria till sitt bröllop och där deklarerade han att Commandaria är ”Vin för kungar och kungen av vin”. Testa gärna en vinprovning i natursköna Troodosbergen där det ligger massor av vingårdar längs de bördiga sluttningarna. Det finns också inhemskt öl som är väl värt att prova.
  2. Spökstaden Famagusta är en mäktigt kuslig upplevelse, men också en sorglig påminnelse om landets oroliga historia. En gång var Varosha i Famagusta en livlig ort, men under den turkiska invasionen 1974 övergavs staden. Idag kan du med hjälp av kikare se dammtäckta bilar från 70-talet och sönderfallande hus som bara blev lämnade när staden övergavs. På 70-talet var Famagusta svenskarnas stora semesterresemål, vilket man ser spår av. Hela 10 kilometer längs stranden står en lång rad förfallna och plundrade hotellskelett.
  3. Cypern har Medelhavets bästa dykning. Är du nybörjare eller inte har dykcertifikat är Cypern en bra plats att börja på. Du som är mer erfaren dykare måste bege dig utanför Larnacas kust. Där finns nämligen vraket efter den svenska bilfärjan Zenobia som sjönk 1980. Den ligger på 42 meters djup. På och under däck är fortfarande lasten intakt. Du kan dyka ner för att se de stora moderna lastbilarna som förvandlats till hem på havets botten för fiskar och koraller. En stor upplevelse!
  4. Cypern brukar kallas för ”kärlekens ö” och ön är känd som den plats där kärleksgudinnan Afrodite sägs ha fötts. Närmare bestämt är det på Afrodites klippa som hon sägs ha blivit född och det är förstås ett måste att se den vid ett besök på ön.
  5. Till Cypern åker de flesta för att sola och bada. Stränderna på Cypern har Europas renaste vatten och de har även blivit valda till Europas vackraste stränder tack vare de kritvita sandstränderna och de klarblåa vattnen. Grecian Bay, Pissouri och Konnos Beach är några av de allra bästa stränderna. Cypern har också över 300 soldagar per år, så du har verkligen kommit rätt om du dyrkar solen och njuter av långa bad. Missa inte heller vattenparken Waterworld som är Europas största temapark.
  6. Cypern är en av få platser i världen där du kan åka skidor och sola på stranden på samma dag. Tack vare höjden på de 2000 meter höga Troodosbergen där snön ligger kvar på topparna långt inpå sommaren kan man alltså åka skidor i bergsbackarna samma dag som man promenerar på solvarma stränder och badar i det varma vattnet. Något att skryta om när du kommer hem.
  7. Ayia Napa har blivit känd som en av Europas mesta partystäder, där folk i alla åldrar och av alla möjliga nationaliteter festar och roar sig nätterna igenom. Men Ayia Napa har mycket mer än party och nattliv att erbjuda. Missa inte att besöka stadens charmiga, medeltida kloster som är helgat åt Skogens Madonna. Där finns en kyrka från 1500-talet som delvis är underjordisk och huggen direkt ur klippan. Där finns också ett enormt mullbärsfikonträd som sägs vara mer än 600 år gammalt. Klostergården är en oas att besöka för att få lite lugn och avskildhet i den livliga staden.
  8. De röda byarna, Sotira, Liopetri, Frenaros och Xylofagou, har fått sitt smeknamn tack vare den mineralrika röda jorden de har och som är idealisk för potatisodling. Potatisexporten är väldigt viktig för Cypern och det är i dessa byar som den mesta av potatisen odlas. Byarna har vackra kyrkor och pittoreska tavernor att besöka. Dessutom ger ett besök i de röda byarna en inblick i hur öns vardagsliv ser ut.
  9. Cypern har en väldigt lång historia och dess spår kan ses lite varstans. Uppe i Troodosbergen finns exempelvis tio förhistoriska kyrkor som samtliga är med på Unescos världsarvslista. Chirokitia är en av Medelhavets allra första boplatser och där kan man skåda såväl underjordiska kungagravar direkt huggna ur klipporna likväl som imponerade rester från dåtidens boplatser smyckade med imponerande mönster och mosaik. För den historieintresserade är staden Paphos ett måste att besöka. Paphosborna säger själva att hela staden är som ett museum och det ligger något i det. Unesco var till och med tvungna att klassa hela staden som ett världsarv.
  10. Huvudstaden Nicosia är förstås ett måste att besöka, även om du bor i turistområdena i södra delarna av ön. Gör åtminstone en dagsutflykt till Nicosia. Det är den enda huvudstaden i världen som varit delad av tvång, man kan se gränsen mellan den turkcypriotiska delen av ön och den grekcypriotiska delen av ön, den går tvärs genom Nicosia och gör alltså även staden delad. Den grekiska, nyare delen är mer modern, påkostad och erbjuder massor av shopping, medan den äldre delen är fylld med museer, kyrkor och medeltida byggnader. Stadskärnan i den äldre delen omges av venetianska murar från 1500-talet.