Nicosia

Nicosia

Nicosia är Cyperns huvudstad. Den har sedan den turkiska invasionen 1974 varit indelad i en nordlig turkcypriotisk del och en sydlig grekcypriotisk del. Det bor omkring 200 000 i den sydliga delen och 85 000 invånare i den nordliga delen. Nicosia började byggas redan under 300-talet av egypterna. Sedan dess har den varit erövrad av en lång rad olika folk och nationer.

Nicosia är ett måste att besöka för dig som är intresserad av kultur och historia. Staden har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till bronsåldern och bara det unika att staden är delad mitt itu av gröna linjen är förstås något speciellt att se. Det unika historiska arvet är idag blandat med den moderna stadens puls och det finns något för alla i Nicosia.

Nicosia bjuder på shopping i lyxklass, det finns en lång rad olika slags butiker, allt ifrån små mysiga butiker till större shoppinggallerior. Gågatan är stadens centrum med sina pittoreska hantverksbutiker, caféer och tavernor och med sin inramning av moskéer och palmer. Det finns gott om konstgallerier och flertalet museum att besöka. Det arkeologiska museet rekommenderas extra väl, liksom det bysantiska museet. Missa inte att bara strosa runt i Nicosia och njuta av arkitekturen och sevärdheterna i staden. Den mäktiga katedralen Agios Ioannis är en av stadens spännande sevärdheter, liksom kvarteret Laki Yitona vars vindlande gränder och vackra byggnader är ett fint exempel på gammal cypriotisk stadsarkitektur och självklart är den gamla stadsmuren med Famagustaporten som idag fungerar som ett kulturcenter ett måste att titta på vid ett besök i Nicosia.

Nicosia är en bra utgångspunkt för dig som vill uppleva även andra delar av Cypern eftersom staden har ett strategiskt läge mitt på ön. Värt att veta är dock att på grund av stadens läge så är det väldigt hett i staden under de heta sommarmånaderna, just för att Nicosia ligger mitt i landet och därför saknar den sköna havsbrisen som turistorterna längs kusten kan åtnjuta.