Paphos

Paphos

Paphos eller Pafos som det också stavas är en liten kuststad på den sydvästra delen av Cypern. Enligt myten ska Paphos vara den grekiska kärleksgudinnan Afrodites födelseplats. Paphos är också känd eftersom staden blev vald till Europas kulturhuvudstad 2017 tillsammans med Århus i Danmark. I Paphos ligger också en av landets två internationella flygplatser. Omkring 33 000 invånare bor i Paphos.

Paphos har en lång historia. Det sägs att staden grundades vid tiden för det Trojanska kriget. Staden har fungerat som huvudstad för Cypern under ett antal år i landets tidiga historia. Det är en plats där det finns fullt av historiska sevärdheter, exempelvis ruinerna av det romerska guvernörspalatset med storslagna, välarbetade mosaiker utgör en stor turistattraktion. Likaså Kungagravarna som är belägna två kilometer nordväst om Paphos hamn och som blivit utnämnda till turistattraktion av UNESCO. Det finns en teater och amfiteater från romersk tid och grottkapell från gammalkristen tid. Massor av kyrkor från olika århundraden finns också att skåda. Stadens främsta landmärken är dock det medeltida fortet som finns i Paphos hamn och som byggdes av frankerna under 1200-talet. Utsikten uppifrån fortet är helt oslagbar. Fyren i Paphos är ett annat landmärke som byggdes av britterna 1888 och som utgör ett fantastiskt motiv för semesterbilderna från Paphos.

Paphos har under året vuxit från en liten bosättning till en stor stad. Industri och turism dominerar. På senare år har staden blivit uppdelad i två delar, där lokalbefolkningen bor i övre Paphos, där också de historiska byggnaderna ligger. I nedre Paphos finns alla hotellkomplex, massor av restauranger, barer och fyra golfbanor.

Paphos är känt att vara ett resmål för dig som gärna vill koppla av, njuta av lugn och ro, beundra den vackra naturen och upptäcka den historia och de kulturskatter som staden är så rik av. Utbudet av restauranger är enormt i Paphos och här kan du verkligen upptäcka den cypriotiska matkulturen till fullo. Vill du åka på dagsutflykter från Paphos är Afrodites tempel och kärlekskälla tolv kilometer nordväst om Paphos ett måste att se, liksom Agios Neophytos klostret nio kilometer norr om Paphos där ett museum innehåller en lång rad sevärda religiösa föremål och traditionell cypriotisk keramik, hantverk och smycken.