Protaras

Protaras

Protaras, eller Fig Tree Bay som området kallas i folkmun, är en turistort som ligger på Cyperns östkust, ungefär 12 kilometer nordöst om det stora turistområdet Ayia Napa. Fig Tree Bay är ett ständigt växande område där nya hotell och restauranger växer upp hela tiden. Det bor bara omkring 500 personer här året runt, men sommartid växer Protaras till ett paradis för den som längtar efter semester, sol och bad. Fig Tree Bay är inte bara ett paradis för internationella turister, även för cyprioterna själva är orten populär, det är många cyprioter som har sommarhus där och reser dit på helger och semestrar.

Flera av Cyperns absolut bästa stränder finns i just Fig Tree Bay, så soldyrkaren har verkligen sitt alldeles egna Mecka här. Det finns dessutom så många stränder att du kan testa en ny strand varje dag under din semester i Fig Tree Bay. Det turkosa vattnet och den långa gyllene sandstranden har gjort att Protaras blivit känd som en av Cyperns och världens absolut bästa och vackraste stränder. Många turister återkommer år efter år. Dessutom är nattlivet i Protaras lite lugnare än det i Ayia Napa och därför är det många barnfamiljer som söker sig dit. Det är kanske inte en ort man söker sig till om man vill uppleva historia, kultur och sevärdheter, eftersom det egentligen är en nybyggt turistort. Men eftersom Cypern är en så liten ö går det utmärkt att bo och ha sin utgångspunkt i Fig Tree Bay för att sedan göra dagsutflykter till andra delar av ön.

I Protaras finns det mesta du kan behöva under din semester. Där finns välfyllda souvenirbutiker, mataffärer, sko- och klädbutiker, apotek och självklart massor av restauranger, caféer, nattklubbar och pubar. Ett tips är att testa någon av de små mysiga fiskrestaurangerna där du kan äta under bar himmel. Missa inte hellershowen Magic Dancing Waters som är en komplett vattenshow med alltifrån eld och rök till fontäner och mycket annat som förstås ackompanjeras av både klassisk och populär musik. Dessutom bör du göra ett besök på Nicholas taverna där du kan smaka lokala specialiteter tillagade på traditionellt sett medan du lyssnar till cypriotisk livemusik. Det är billigt att shoppa i Fig Tree Bay och framförallt är det lokalt tillverkade smycken, läderprodukter och porslin som turisterna brukar passa på att köpa med sig under ett besök i Proteras.