Ta sig runt på Cypern

Ta sig runt på Cypern

Cypern är en förhållandevis liten ö och det är enkelt att ta sig runt på ön, vilket ger goda förutsättningar för dig som gärna vill se och upptäcka så mycket som möjligt av ön medan du besöker den. Värt att veta är dock att standarden på vägnätet skiljer sig en del åt beroende på om du besöker den turkcypriotiska delen av ön eller den grekcypriotiska. Den turkcypriotiska delen av ön har en betydligt lägre standard, medan den grekcypriotiska har ett vägnät av högre vägstandard. Faktum är att stora delar av den grekcypriotiska delen av ön har fina motorvägar, vilket den turkcypriotiska delen av ön saknar.

Buss och taxi

Buss är ett bra alternativ för dig som vill ta dig runt på Cypern. De bussar som finns på Cypern är moderna med härlig luftkonditionering. Turlistor finns på de flesta hotell, samt på turistbyråer och resebyråer. Dessutom kan du förstås leta fram turlistorna på nätet. På turistorterna går bussarna ungefär var femte minut. Taxi kan annars vara ett bra alternativ. Det finns tre typer av taxi på Cypern, långfärdstaxi, stadstaxi och landsbygdstaxi, som har olika taxor och är olika prisvärda beroende på vart du ska och hur långt du ska åka.

Hyra bil

Att hyra bil är ett annat alternativ som är riktigt bra för dig som vill kunna se ön på egen hand och utforska allt på ön utan att vara beroende av lokaltrafik eller busstider. På flygplatserna är det enkelt att hitta de olika hyrbolagen. Annars kan du boka hyrbil till resan redan hemifrån i samband med att du bokar resa och hotell. Vi rekommenderar HyraBil.net för bra priser. Tänk på att det är vänstertrafik i Cypern, vilket är en kvarleva från det brittiska styret i landet. Viktigt är också att tänka på att skaffa hyrbilsförsäkring. Se till att tilläggsförsäkringen CDW ingår, det är värt kostnaden ifall det skulle inträffa något. Längs öns södra kust går det fin motorväg och det går smidigt att köra mellan Paphos, Larnaka, Limassol och Nicosia. Det kan vara klurigare att köra på de mindre, slingrigare och smalare vägarna uppe i bergen om du ger dig av på en avstickare, men det är inget som är omöjligt, ta det bara lugnt så går det bra. Vanligen krävs det att du är 25 år alternativt har haft körkort mer än tre år samt att du kan visa upp ett internationellt giltigt körkort i samband med att du ska hyra bil på Cypern.

Hyra scooter eller cykel

Eftersom Cypern har så gynnsamt väder och klimat är det populärt att ta sig runt på ön genom att åka moped eller cykel. Dessa kan man också hyra till förmånliga priser. Perfekt för dig som gärna vill besöka olika stränder, vingårdar, ruiner eller olivodlingar. Eller som bara vill ta dig runt ön för att njuta av det karga och speciella landskapet som ön har. Var noga med att ha hjälm och glöm inte att teckna försäkring.