Larnaca

Larnaca

Larnaca ligger vid Cyperns sydöstra kust och är landets tredje största stad. Larnaca har omkring 77 000 invånare och är en av Cyperns viktigaste hamnstäder när det gäller import och export. Staden har också en internationell flygplats som används mycket av charterbolagen. Flygplatsen i Larnaca brukar kallas för 40-dagars flygplatsen eftersom den byggdes helt och hållet under 40 dagar på grund av att man i all hast var tvungen att bygga en ny flygplats som ersättning till den i Nicosia som inte längre kan användas på grund av delningen av landet som skedde 1974.

Precis som de andra städerna på Cypern har Larnaca en lång historia och staden har varit styrd av folk från flera olika kulturer. Larnaca är en väldigt vacker stad, vilket man kan skåda redan när planet går in för landning på Larnacas flygplats. Staden har två stora landmärken, dels St Lazaruskyrkan mitt i centrum och dels saltsjön som nästan är torrlagd under de heta somrarna. Larnaca är också en livlig och levande stad med storstadspuls. Här finns såväl sol och bad som bra shopping, museer, restauranger, kulturella evenemang och självklart gott om nattklubbar, uteserveringar och caféer. I Larnaca finns något för alla. Dessutom är Larnaca att rekommendera till resenärer som åker till Cypern under lågsäsong eftersom staden inte ”stänger igen” under vinterhalvåret som annars är fallet hos många av turistorterna på ön.

Det syns spår av Larnacas historia överallt. Överallt i centrum kan man se lämningar av den antika stadsstaten Kition som låg på samma plats som där Larnaca finns idag. Några kilometer utanför staden finns turiststråken. Dels Larnaka Bay som ligger öster om Larnaca med fina lyxhotell, souvenirbutiker, vattensporter och restauranger. Dels Makenzie som är långgrund och familjevänlig.

Bland Larnacas sevärdheter finner vi exempelvis stadens vackra sevärda medeltida slott, alla fina kyrkor och moskéer, den unika arkitekturen i staden, gamla tempel och akvedukter. Larnacas salta sjö är också en sevärdhet i sig med tanke på det rika fågellivet. Klostret Stavrovouni är väl värt ett besök, liksom de gamla bosättningarna Choirokoitia som finns på världsarvslistan. Ett absolut måste är också att upptäcka vraket Zonobia, den svenska färja som sjönk 1980 och som var lastad med en massa lastbilar. Idag kan man dyka ner till vraket om man är dykkunnig.