Limassol

Limassol


Limassol är Cyperns näst största stad med omkring 185 000 invånare. Limassol är en viktig industri-, hamn- och turiststad för Cypern. Staden har en tydlig internationell puls och många internationella företag har kontor eller industrier här tack vare närheten till öns viktigaste hamn som ligger just i Limassol.

Limassol ligger vid Akrotiribukten på öns sydkust och staden har en intressant utformning, då den breder ut sig mellan två antika stadsdelar, nämligen Amathus i öster och Kourion i väster. Själva innerstadskärnan är pulserande och livlig som man kan förvänta sig av en storstad. Men det är aldrig långt borta till lite lugn och ro i någon av de pittoreska gränderna i gamla stan. De flesta av stadens hotell ligger längs den 15 kilometer långa kustlinjen in mot centrum. Där finns också de sedvanliga turiststråken fyllda med restauranger, pubar, affärer och förstås massor av nattklubbar. Många av landets lyxhotell ligger just i Limassol och flertalet av de femstjärniga hotellen erbjuder lyxiga spabehandlingar som är väl värda pengarna. Många turister åker faktiskt till Limassol endast för att skämma bort sig själva på spahotellen som blivit lite av stadens nisch.

Är du intresserad av shopping är Limassol rätt plats att besöka. Designerbutikerna trängs på Anexartisias Street och samtidigt finns det gott om mysiga små butiker på gränder och tvärgator. Det finns också ett sprudlande nattliv i Limassol. Limassol har två stora evenemang som båda är väl värda ett besök. Det är karnevalen på våren och vinfestivalen på hösten. Limassol är centrum för Cyperns vintillverkning, så missa inte att testa en vinprovning när du är där. Från Limassol är det också nära till Troodosbergen med sina pittoreska vin- och bergsbyar.

Det finns gott om sevärdheter i staden. Kolossiborgen är stadens största sevärdhet och den har blivit enormt populär att ha som bakgrund på bröllopsfoton. Limassols fästning byggdes på 1300-talet och innehåller idag Cyperns medeltidsmuseum. Det finns även ett arkeologiskt museum, ett museum för cypriotisk folkkonst och gott om fina konstgallerier. Strax utanför stadens centrum finns en saltsjö som på hösten förvandlas till en sjudande samlingsplats för 85 olika arter av flyttfåglar och tusentals övervintrande flamingos. Längs sjön går en vacker strandpromenad så missa inte att gå längs den och titta på fåglarna om du besöker Cypern under hösten. Sist men inte minst är Kourion en sevärd plats att besöka i Limassol. Det är en av de viktigaste utgrävningarna på Cypern med en magnifik grekisk-romersk teater nu restaurerad men ursprungligen byggd på 100-talet f.Kr.